Agricultorii români produc și iarna roșii cu ajutorul subvenției de 3.000 de euro de la stat

Programul “roşia” este o gură de oxigen pentru agricultorii români. Cu cei 3 mii de euro primiţi de la stat, mulţi şi-au aranjat instalaţiile de încălzit ca să aibă ce recolta şi în sezonul rece şi să poată învinge concurența din Grecia şi Turcia.

Dar şi cu subvenţia de la stat, un kilogram, de roşii tot costă mai mult decât în vară.

În judeţul Olt sunt sute de fermieri au roşii în sere. Preţurile sunt însă duble faţă de astă vară, când un kilogram de roşii era trei lei. Agricultorii care au primit subvenţii, au investit banii în instalaţii de căldură. Altfel, roşiile nu ar rezista din cauza frigului. Ajutaţi de programul “Roşia Românească”, mulţi şi-au construit în vară solare.

Un agricultor din Timiş cultivă roşii pe o mie de metri pătraţi. Cele două tone pe care îl obligă ministerul să le producă au fost deja livrate către un hypermarket, iar plantele sunt în continuare pline de rod. Roşiile vor fi culese în săptămânile următoare, dar şi în apropierea Crăciunului şi a Anului Nou.

În Tulcea, zece fermieri au făcut deja dovada că au livrat cel puţin două tone de roşii târzii, atât cât cere programul. Specialiştii direcţiei agricole au verificat inclusiv la faţa locului tomatele.

Ca să primească ajutorul de 3 mii de euro, fermierii trebuie să aibă cel puţin o mie de metri pătraţi de pământ pe care să îl lucreze. Ei trebuie să demonstreze că au vândut în pieţe roşii romaneşti până pe 20 de decembrie.