Creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani. Scumpirile resimțite puternic de români

Cea mai mare scumpire din ultimii cinci ani a avut loc luna trecută. Datele Institutului Național de Statistica arată că prețurile au crescut în octombrie cel mai mult din 2013 încoace.

Practic, din cele peste 100 de produse și servicii din coșul de consum luat în calcul, doar 9 nu s-au majorat. Cele mai mari scumpiri sunt la curent, legume, fructe, ouă și carburanți.

Banca Națională a anunțat și ea vineri un curs valutar care bate recordul ultimilor 5 an: avem cel mai scump euro de la suspendarea președintelui Traian Băsescu din 2012. Iar veștile proaste nu se opresc aici: tot BNR prevede creșteri de prețuri de-acum înainte, pentru cel puțin patru ani.

Românii resimt deja puternic scumpirile. Și e doar începutul. Cei care au avut anul acesta creșteri de venituri, susțin că banii în plus s-au evaporat, odată cu cheltuielile mai mari.

Reporter: V-a crescut pensia în ultimul an?
Pensionară: Da, în ianuarie aia 5% care era să zic acu o prostie…
Reporter: Și ce faceți cu ei? Ați reusti să puneți de-o parte ceva?
Pensionară: Glumiți cred. Să pui de-o parte? Nici nu ajung. Oricum acoperim prețurile astea așa de mari, nu, e bătaie de joc. Dar asta e sunt ai noștri, noi i-am ales.

Reporter: Spuneți-ne dacă în ultimul an v-au crescut veniturile.
Șofer: Nu, au scăzut
Reporter: Pe ce cheltuiți banii pe care-i câștigați?
Șofer: Păi pe impozite, mâncare, combustibil, întreținere, utilități, tot ce există.

În ultimii 5 ani creșterile de prețuri au fost modeste, ba chiar în grafic vedem cum în perioada ultimilor doi trei ani au fost scăderi ale acestora. Numai că în ultimele luni a repornit inflația, adică avem din nou scumpiri. În octombrie am avut o rată anuală de 2,3%, pe românește asta înseamnă cea mai mare creștere de prețuri de la o lună la alta din ultimii 5 ani. Cu 10 lei nu mai cumpărăm 10 pâini, ca anul trecut, ci doar 7, asta înseamnă devalorizarea produsă de această inflație.

Ce s-a scumpit? Exact ce spuneau și oamenii pe care i-ați văzut mai devreme: cel mai mult Legumele-7,6%, apoi Curentul cu aproape 7 procente. Ouăle 6,6% Frunctele, Cartofii cu peste 5 procente, Untul și Combustibilii – 3,4% în plus. Motorina plus curentul vor crea de-acum încolo scumpiri în lanț pentru că oricine produce ceva folosește electricitate și are nevoie de transport. Din ce cauză au apărut aceste scumpiri, au fost decise politic prin acciza la carburanți, majorările de salarii și creșterile de tarife reglementate la gaze și curent.

Cele mai mari scumpiri abia de-acum se vor resimți, potrivit Băncii Naționale. Guvernatorul a tras adânc aer în piept înainte să ne anunțe.

Mugur Isărescu:” Noua prognoză e vorba de rată inflației pe bază indicelui prețurilor de consum arată o creștere mai accentuată comparativ cu proiecția anterioară, char o depășire a țintei, a intervalului de 4% undeva în primăvara anului viitor”

Pentru că avem consum bazat pe foarte multe importuri, se anunța scumpiri majore și din cauza cursului de schimb. Acesta a doborât un nou record al ultimilor 5 ani și un euro costă 4,63 de lei. Nu a mai fost atât de sus, din august 2012, de la criză declanșată de suspendarea președintelui Băsescu.

Atât BNR cât și Comisia Națională de Prognoză estimează creșteri de prețuri generalizate pentru următorii 4 ani.