Economia României a crescut cu 7% de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

La o zi după ce leul a atins cel mai slab curs din istoria sa în raport cu euro, Institutul Naţional de Statistică ne informează că economia “duduie”.

Potrivit estimării “semal” dată publicităţii de INS marţi dimineaţă, PIB-ul României în trimestrul III al acestui an a fost cu 8,8% mai mare faţă de acelaşi trimestru din 2016 şi cu 2,6% mai mare decât în trimestrul II din 2017. De asemenea, în primele nouă luni din aceste an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, Produsul Intern Brut a crescut cu 7,0%, arată estimările INS. Statisticienii au revizuit în creştere cifrele anunţate anterior.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit recent în sus estimările privind creşterea economică din acest an a României, la 5,6%, faţă de 5,2% cât estimase anterior.

Şi prognoza publicată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în noiembrie arăt că economia României ar urma să înregistreze în 2017 o creștere de 5,3%, iar FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei ţării noastre. Estimările Fondului Monetar arată că România, împreună cu Islanda vor avea în 2017 cea mai mare creștere economică din Europa: 5,5%.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani. Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste două ori mai mare faţă de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale, care a continuat în prima jumătate a acestui an.

Sursa: INSSE