Euro a atins un nou nivel record, aproape de 4,65 lei, peste nivelul din august 2012. Explicaţia lui Tariceanu

Euro a ajuns la un maxim istoric de 4 lei şi 65 de bani. A depăşit astfel vârful de acum 5 ani, când leul a intrat în declin, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, s-a întors la cel mai înalt nivel din 2017. Specialiştii pun slăbirea leului pe seama măsurilor fiscale controversate ale Guvernului, care i-au scos pe oameni în stradă. Măsurile sunt contestate şi de liberali, care au sesizat Avocatul Poporului. Victor Ciorbea, poate ataca la Curtea Constituţională “Revoluţia fiscală”. Leul nu a fost niciodată atât de slab în fata monedei europene. În Bucureşti, la casele de schimb valutar, un euro se vinde cu 4 lei şi 67 de bani, asta înseamnă cu 2 bani în plus faţă de referinţă calculată de Banca Naţională. Iar tendinţa de depreciere a leului faţă de euro se va accentua, spun specialiştii. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a transmis încă de săptămâna trecută un semnal puternic ca deprecierea leului va fi de durată, câtă vreme România va avea importuri mai mari decât exporturile. Aşa că va continua şirul scumpirilor pe care le vom resimţi peste tot: la benzinării, în magazine, dar şi la bănci.

ANDREEA GHEORGHE, SPECIALIST FISCAL: ’’Orice fluctuatie in curs se vede in preturile pentru bunurile de consum, in special pentru bunurile de baza, si atunci evident ca vom fi cu totii afectati.″

Si indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate costurile creditelor in lei, a atins varful anului.
In vreme ce specialistii vorbesc de tulburarile fiscale care pun presiune pe leu, liderul senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit o alta explicatie: ″Poate sa fie un atac asupra leului si pentru ca vorbeam de BNR, am sa va readuc aminte ca si in 2008 a fost un atac masiv pe leu, pe care BNR l-a contracarat″.

CRISTIAN GHINEA, DEPUTAT USR: “Prin inflatie, prin ROBOR, nu fac decat sa acopere cheltuia bugetara, oamenii platesc din buzunarul lor prostiile PSD″. Intre timp, Reprezentantii PNL au depus la Avocatul Poporului o sesizare pentru a contesta la Curtea Constitutionala Ordonata de urgenta de modificare a Codului Fiscal. Avocatul Poporului, Victor CIorbea nu se grabeste insa: “Vom analiza serios, mai ales ca in urmatoarele zile vom mai primi si alte memorii si alte motive si, cand avem solutia, ne vom pronunta, nu e interesul nimanui sa ne grabim si sa o facem peste noapte”.

Dupa ce noaptea trecuta, in Bucuresti, au fost din nou manifestatii impotriva masurilor fiscale decise de Guvern, astazi, zeci de primari din judetul Arad au iesit in strada suparati ca vor pierde 35 de milioane de euro, de la investitii. Ilie Chesa, primar comuna Secusigiu: “Voi fi nevoit sa reduc salariile si sa maresc impozitele si taxele, ceea ce nu-mi doresc, pentru ca este o comuna cu venituri mici”. Nemultumiti sunt si IT-istii, care spun ca vor fi afectati de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Seful PSD a promis ca se va gasi o solutie in cazul lor, dar Guvernul inca face analize.

Cursul de schimb afişat de Banca Naţională a României (BNR) în data de 13 noiembrie 2017

Dolarul australian AUD 3,0524
Euro EUR 4,6495
Lira sterlină GBP 5,2227