Veşti uriaşe pentru români! Angajări masive: peste 16.000 de locuri de muncă. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplineşti. Dă mai departe, să afle toată lumea

Peste 16.750 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe fiind în Bucureşti şi în judeţele Arad, Prahova şi Sibiu, iar cele mai puţine sunt în Giurgiu, Caraş-Severin şi Bacău, în acest ultim judeţ fiind vacante doar 12 locuri de muncă.

Din cele 16.752 de locuri de muncă vacante, 3.450 sunt în Capitală.

În Arad sunt vacante 1.968 de locuri de muncă, în Prahova – 1.507, în Sibiu – 911, în Timiş – 873, în Constanţa – 704, în Galaţi – 544, în Argeş – 445, în Ilfov – 440, în Iaşi – 425, la Cluj – 405, în Braşov – 379, în Brăila – 336, în Dolj – 304, în Vâlcea – 285, în Gorj – 282, în Harghita – 279, Olt – 274, Călăraşi – 222, Neamţ – 218, Maramureş – 216, Mureş – 205, Hunedoara – 191, Dâmboviţa – 185, Bistriţa-Năsăud – 176, Teleorman – 158, Satu Mare – 158, Tulcea – 151, Vaslui – 150, Bihor – 147, Alba – 123, iar în Botoşani – 103. Sub 100 de locuri de muncă sunt vacante în Ialomiţa – 93, Sălaj – 76, Suceava – 59, Buzău – 58, Covasna – 56, Mehedinţi – 53, Vrancea – 46, Giurgiu – 43, Caraş-Severin – 42, Bacău – 12.

La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat în industria confecţiilor (898), lucrător comercial (552), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (837), agent de securitate (817), confecţioner-asamblor articole din textile (512), vânzator (498), montator subansamble (493), manipulant mărfuri (441), confecţioner cablaje auto (395), ucenic (342).

CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru români! Angajatorii refuză să mărească salariile, până la clarificarea legislativă: „Nu doresc să îşi asume decizia”

Reprezentanţii Cartel Alfa susţin, într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, că ”reforma fiscală propusă de actuala coaliţie de guvernare a provocat o mare incertitudine în ceea ce priveşte relaţiile de muncă” şi afirmă că au semnale potrivit cărora angajatorii evită majorarea brutului angajaţilor, până la clarificarea legislativă.

În plus, Cartel Alfa solicită dezbaterea în Parlament şi adoptarea modificărilor la Codul fiscal, înainte de adoptarea bugetului de stat pentru 2018.

Reprezentanţii Cartel Alfa au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care afirmă că ”reforma fiscală propusă de actuala coaliţie de guvernare, axată în principal pe creşterea sarcinii fiscale la angajaţi şi scăderea sarcinii fiscale la angajator, mecanism cu care nu suntem de acord, a provocat o mare incertitudine în ceea ce priveşte relaţiile de muncă”.

”Avem numeroase semnale că o mare parte din angajatori evită să mărească brutul angajaţilor conform fiscalităţii adoptate prin OUG nr. 79/2017, căutând soluţii temporare pentru menţinerea salariilor angajaţilor lor, până la stabilizarea situaţiei legislative, adică transformarea OUG în lege. Până şi reprezentanţii unor instituţii cu capital de stat, din subordinea Ministerului Finanţelor Publice, ca de exemplu Loteria Română, nu doresc să îşi asume decizia măririi salariilor brute. Este o nesiguranţă generală, determinată de posibilitatea declarării ulterioare a părţii din actul normativ cu transferul fiscal ca neconstituţionale, ceea ce va determina dificultăţi, odată salariile brute mărite, pentru revenirea la situaţia iniţială”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, ”încasările la cele două fonduri contributive, CAS şi CASS vor fi grav afectate, cel puţin până la apariţia legii (probabil ianuarie şi februarie 2018), în condiţiile în care angajatorii nu vor face transferul de contribuţii, apelând la alte metode de menţinere a venitului net, care nu sunt supuse contribuţiilor ci doar impozitului”.

Reprezentanţii Cartel Alfa susţin că inclusiv raportul publicat de Ministerul Finanţelor Publice semnalează mariincertitudini privind nivelul încasărilor bugetare pentru 2018, cât şi un impact negativ asupra investiţiilor şi locurilor de muncă.

”Este o situaţie care produce ample perturbări la nivel social şi economic, din care nimeni nu are de câştigat, ci doar de pierdut: salariaţi, angajatori şi stat. Ne adresăm Parlamentului şi domniilor voastre, în calitate de preşedinţi ai celor două Camere, deoarece este nevoie urgentă de o clarificare şi o stabilizare pentru a nu ne juca cu soarta a milioane de lucrători şi nici să testăm care este gradul de rezistenţă la experimente economico – fiscale”, se mai arată în document.

Cartel alfa solicită introducerea OUG nr 79/2017 în dezbatere şi aprobare în procedură de urgenţă, pentru a fi finalizat în ambele Camere înainte de aprobarea bugetului de stat în Parlament.

”În urma votului în Parlament, instituţiile abilitate prin lege să sesizeze aspecte de neconstituţionalitate, vor putea sau nu să se adreseze Curţii Constituţionale, însă, prin promulgarea actului ca lege, ne putem îndrepta cât mai curând către o normalizare a situaţiei”, mai spun reprezentanţii Cartel Alfa.

 

sursa: a1.ro