Târgul ANAF pentru decembrie. Agenţia vinde maşini pentru toate buzunarele: de la Cielo, la Porsche şi Mercedes C-Class! Câți bani costă fiecare mașină? Nu îți va veni a crede că doar atât:

Ca în fiecare lună, ANAF-ul din Bucureşti scoate la licitaţie maşinile unor firme cu probleme financiare. Pentru decembrie ofertele pornesc de la 1375 de lei pentru un Daewoo Cielo.

Cei interesati de maşinile nemţeşti pot licita pentru achiziţionarea unui VOLKSWAGEN Beetle, an fabricatie 2006 lei pentru 10.000 de EURO, un Porsche Cayenne şi câteva maşini Mercedes-Benz.

CITEȘTE ȘI: Top 10 sfaturi de a reduce consumul

Consumul de carburant a fost, este şi va fi un soi de călcâi al lui Ahile. Punctul nevralgic din bugetul familiei alocat transportului cu maşina personală este reprezentat de consumul de carburant.

În ziua de azi marea majoritate a maşinilor sunt „setate” din fabrică de a avea un consum optim. Timpul carburatoarelor şi a reglajelor după ureche a trecut de mult. Amestecul aer-carburant plus debitul de aer şi amestesc sunt controlate de calculatoare.

Dar cu toate astea observăm de la o zi la alta modificări ale consumului de carburant. Pentru a atinge acel consum optim, sau mai bine zis pentru a reuşi să reducem consumul de carburant, iată aici un top 10 cu metode de a atinge un nivel minim de consum

1. Evitarea pe cât posibil a vitezelor mari, adică nu depăşiţi viteza de croazieră a automobililui. Această viteză este de regulă, la marea majoritate a maşinilor, la 100 de km/h. Odată cu depăşirea acestei viteze apar forţe aerodinamice, iar apăsarea lor creşte exponenţial cu mărirea vitezei. Spre exemplu dacă viteza de rulare este de 100 km/h consumul de carburant se reduce cu aproximativ 15% faţă de o viteză de 120 km/h.

2. Anticiparea traficului sau mai bine zis evitarea perioadelor bruşte de acceleraţie şi frânare. În acest caz consumul poate fi redus cu până la 20%.

3. Unul din factorii foarte importanţi în obţinerea unui consum redus este păstrarea, tot timpul, a presiunii nominale dată de constructor în anvelope. O singură roată mai dezumflată creşte consumul cu aproximativ 1%.

4. Utilizarea cât mai rară a aerului condiţionat. Prin utilizarea aerului condiţionat, motorul este „obligat” să asigure funcţionarea compresorului din circuitul de producere a frigului, fapt care duce la mărirea consumului de carburant.

5. Închideţi geamurile, în special în timpul rulajului la viteze mari. Geamurile deschise la viteză pot avea un impac negativ asupra consumului acesta înregistrând chiar şi valori cu 10% mai mari.

6. Verificaţi maşina periodic. Filtre de aer înfundate, bujii care nu mai funcţionează corespunzător, nivele scăzute ale lichidelor, în special cel de răcire a motorului, toate aceste elemente duc la mărirea consumului de carburant.

7. Utilizaţi pilotul automat. Menţinerea unei viteze constante pe distanţe lungi are ca efect scăderea consumului mediu.

8. Evitaţi să încărcaţi cu greutăţi. Dacă ştiţi că aveţi de făcut un drum lung, încercaţi pe cât posibil să puneţi în maşină strictul necesar. Orice greutate suplimentare are ca efect mărirea consumului.

9. Evitaţi mersul în gol al motorului, Dacă ştiţi că oprirea la semafor este mai mare de un minut opriţi motorul. Motorul foloseşte mai puţin carburant dacă îl reporniţi faţă de consumul înregistrat pe o perioadă de un minut de mers în gol.

10. Poate cea mai importantă regulă este alegerea maşinii. Atunci când vă cumpăraţi o maşină nouă verificaţi şi comparaţi datele oficiale date de constructori cu privire la consumul de carburant.