Cat costa, de fapt, intretinerea resedintei Casei Regale? Suma este una enormă și este pe lună: Uite câți bani ar trebui plătiți din banii cetățenilor pentru cheltuielile Palatului Elisabeta și ale Casei Regale:

Casa Regala a Romaniei ar putea ramane la Palatul Elisabeta, in cazul in care proiectul de lege prin care respectiva locatie s-ar putea transforma in institut, trece.

Dupa caderea cabinetului Tudose, sperantele Casei Regale a Romaniei de a pastra resedinta de la Palatul Elisabeta din Bucuresti au renascut. In prezent se poarta negocieri cu RA-APPS, proprietarul palatului, si se asteapta adoptarea unui proiect de lege care fie ar putea transforma Casa Regala in persoana juridica de utilitate publica, fie ca Palatul Elisabeta sa devina institut in slujba istoriei Regalitatii. Fie ambele!

Prin adoptarea unui astfel de proiect, Statul Roman ar urma sa suporte o parte din cheltuielile Casei Regale, inclusiv intretinerea Palatului Elisabeta. In 2016, guvernul condus de Dacian Ciolos a avut o inititiva asemanatoare, prin care Palatul Elisabeta urma sa intre in administratia Casei Regale pentru urmatorii 99 de ani, cu 60.000 euro pe an pentru cheltuieli de intretinere. Astfel, 5.000 de euro urmau sa fie alocati lunar din partea Statului Roman pentru intretinerea palatului.

Socoteala Statului Roman nu se potriveste, insa, cu cele ale RA-APPS-ului, care in 2010 semnala faptul ca in respectivul an, suma urma sa depaseasca 750.000 lei pe an. La cursul din anul respectiv, suma depasea 178.000 euro pe an (in jur de 14.800 euro pe luna), adica cam de trei ori mai mult decat aproxima statul in 2016.

In urma scandalului din 2010, Casa Regala a anuntat ca urmeaza sa plateasca din fonduri proprii cheltuielile de intretinere ale Palatului Elisabeta.

In acest moment, Casa Regala a Romaniei se afla in situatia de a fi nevoita sa paraseasca Palatul Elisabeta la inceputul lunii februarie, cand expira termenul de 60 de zile de la moartea Regelui Mihai. Acesta primise locatia ca resedinta a unui fost sef de stat, insa doar pe durata vietii lui.

In prezent, se discuta mai multe variante prin care Casa Regala ar urma sa ramana la Palatul Elisabeta, inclusiv ca aceasta sa plateasca Statului Roman chirie pentru aceasta locatie.