Ce TREBUIE sa faci astazi pentru sufletele celor DECEDATI:

Ce TREBUIE sa faci astazi pentru sufletele celor DECEDATI:

Astăzi este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Femeile de la țară, căsătorite sau văduve, ori copiii dau de pomană o serie de preparate culinare sau diferite obiecte. Sărbătoarea are o mare semnificație și pentru românii care locuiesc în mediul rural.

Loading...

Sărbătoarea amintește de arătarea Fecioarei Maria de la biserica din Vlaherne, Istanbulul de azi. Respectiva biserică, dedicată Preacuratei, există și astăzi și este loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. Pe 1 octombrie 911, deasupra cerului din Vlaherne s-a arătat Fecioara Maria care plângea și se ruga pentru oameni, acesta fiind una dintre arătările consemnate de lumea creștină, aceasta având loc cu mult înaintea celei de la Fatima, din Portugalia.

În ziua Acoperământului Maicii Domnului se dă de pomană colivă, prăjiturele fără creme, fursecuri făcute în casă, haine pe care nu le mai folosim, obiecte necesare celor amărâți, ulei, făină, zahăr sau fructe de sezon (gutui, nuci). În termeni populari, aceasta sărbătoare se numește Procroave.

În ziua de 1 octombrie se face pregătirea ogoarelor pentru iarnă, iar pământul este acoperit de brumă. Fetele se roagă pe 1 octombrie pentru a avea sănătate și o căsnicie și o familie trainice. De asemenea, fetele care vor să aibă părul bogat și frumos se roagă Fecioarei Maria pentru podoaba lor capilară.

Până la prânz se ține post. Se consumă doar ceaiuri, covrigi frământați fără lapte sau, cei care sunt mai rezistenți consumă doar apă. Pe 1 octombrie se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Fecioarei Maria. Tot în această zi se dau de pomană preparate care se pun pe masă la nunți, căci azi e ziua în care fetele simulează căsătoria. Acestea sunt împodobite ca pentru ziua măritișului pentru a avea parte de o căsnicie de lungă durată și fericită.

Printre preparatele care se dau de pomană copiilor, pentru ca aceștia să crească mari și viguroși, bătrânele trebuie să le dea plăcințele cu mere sau cu dovleci.