Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi! Cine sunt viitorii ministri ai tării:

Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi! Cine sunt viitorii ministri ai tării:

Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi. PSD a boicotat ședința, în încercarea de a nu asigura cvorumul necesar votului. Nu au fost prezenți nici președinții celor două camere ale Parlamentului, iar ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Loading...

ACTUALIZARE 17.05. „Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, a spus Ludovic Orban, după ce a fost anunțat rezultatul votului.

ACTUALIZARE 16.55. Guvernul a trecut cu 240 de voturi. Avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.

Chiar dacă nu au participat la ședința de plen, președinții celor două camere ale Parlamentului au asistat la numărătoarea voturilor.

ACTUALIZARE 16.49. S-a încheiat votul. Începe numărătoarea. Au votat peste 233 parlamentari.

ACTUALIZARE 16.12. S-a încheiat votul la Senat. Au votat 64 de senatori.

Încep să voteze deputații.

ACTUALIZARE 16.00. Eugen Gioancă este primul parlamentar PSD care a votat. Pe de altă parte, Scarlat Iriza, un alt social-democrat care spunea că va vota guvernul, nu este în sală.

Eugen Gioancă a preluat mandatul lăsat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD.

ACTUALIZARE 15.53. Începe votul.

ACTUALIZARE 15.50. Alfred Simonis (PSD) cere verificarea cvorumului și a cerut un vot de control al cvorumului, prin apel nominal.

Liberalul Florin Roman a anunțat că au fost 241 parlamentari înregistrați la ședință și că apelul nominal se face în același timp cu votul.

ACTUALIZARE 15.48. Alina Gorghiu, care conduce ședința plenului, a anunțat că va începe votul. Va fi vot secret, cu bile.

În cabinetul Orban, cel mai important minister, al Finanţelor Publice, este atribuit senatorului Florin Cîţu, care a fost un critic constant al măsurilor luate de predecesorul său, Eugen Teodorovici.

Pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne este propus liderul liberal din Caraş-Severin senatorul Marcel Vela, în timp ce portofoliul Externelor va fi ocupat de consilierul prezidenţial Bogdan Aures­cu, cel care, în timpul preşedintelul Traian Băsescu, a reprezentat România în procesul privind zona economică exclusivă a ţării noastre în Marea Neagră.

La Justiţie, ministrul desemnat este Cătălin Predoiu, cel care a mai deţinut acest portofoliu şi în perioada 2008-2012.

Premierul desemnat Ludovic Orban a ales să îl nominalizeze pentru conducerea Ministerului Apărării Naţionale pe generalul Nicolae Ciucă, cel care este în prezent şeful Statului Major al Apărării. Nicolae Ciucă a intrat în atenţia publicului, la sfârşitul anului trecut, când preşedintele Klaus Iohannis i-a prelungit interimatul în fruntea Statului Major al Apărării, în detrimentul solicitării făcute de ministrul de resort, Gabriel Leş, care ar fi dorit o altă persoană în funcţia respectivă. Disputa a ajuns în instanţa de contencios administrativ, iar magistraţii i-au dat dreptate preşedintelui Iohannis şi au menţinut decizia acestuia.

Ministerul Economiei va fi comasat cu ministerele Energiei, Mediului de Afaceri şi Turismului şi va fi condus de deputatul Virgil Popescu, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Virgil Popescu a fost un critic aprig al modificărilor făcute de guvernul Dăncilă, prin OUG 114/2018, cu privire la reglementarea exploatărilor offshore din Marea Neagră.

Alte două ministere care se comasează sunt Comunicaţiile şi Transporturile. Conducerea noului Minister al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor ar urma să fie deţinută de Lucian Bode, actualul preşedinte al Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaţilor.

Unul dintre cele mai importante minis­tere, cel al Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei, care asigură legătura cu aleşii locali, prin prisma alegerilor de anul viitor, va fi ocupat de Ion Ştefan, vicepreşedinte al liberalilor din fieful baronului social-democrat Marian Oprişan. Ştefan a candidat în 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Focşani, dar a fost învins la limită de candidatul susţinut de Marian Oprişan, Cristian Misăilă.

La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este nominalizat deputatul Adrian Oros, de profesie medic veterinar, în timp ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ar urma să fie condus de Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, doctor în climatologie şi meteorologie.

Nominalizat pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene este Ioan Boloş, iar Ministerul Sănătăţii ar urma să fie condusă de medic primar de chirurgie cardiovasculară.

Ministerul care, în ultimii 30 de ani, a „devorat” cei mai mulţi politicieni, cel al Educaţiei şi Cercetării, ar urma să fie condus de Monica Anisie, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti. Anisie a fost secretar de stat în guvernul Cioloş.

Ministerul Culturii ar urma să fie manageriat de Bogdan Gheorghiu, iar cel al Tineretului şi Sportului – de Marian Ionuţ Stroe.

Preşedintele filialei PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, este nominalizată pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. Ea va avea o misiune dificilă, ţinând cont de punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, care prevedere încă trei majorări ale punctului de pensie până în anul 2022.

Secretar general al Guvernului ar urma să fie Gabriel Andronache, care se află la al treilea mandat de deputat.