De ce nu a putut fi salvat ursul din Harghita. Ce spune directorul DSVSA despre acțiunea veterinarilor:

De ce nu a putut fi salvat ursul din Harghita. Ce spune directorul DSVSA despre acțiunea veterinarilor:

Directorul DSVSA Harghita, dr. Ladó Zsolt-Dénes, a precizat duminică – prin intermediul unui comunicat – că serviciile veterinare au acţionat în limita legii şi competenţelor, în cazul ursului accidentat de o mașină, lăsat să agonizeze o zi întreagă pe șosea și apoi împușcat.

Loading...

„Personalul veterinar ajuns la faţa locului, a constatat, în urma examenului clinic, că ursul lovit are trei membre fracturate în urma accidentului. Serviciile veterinare au acţionat în limita legii şi competenţelor, cu precizarea că tranchilizarea şi eutanasierea animalelor sălbatice nu intră în atribuţiile serviciilor veterinare”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

El a menționat că necropsia efectuată ulterior a relevat faptul că, pe lângă fracturi, animalul leziuni interne grave, care ar fi condus în scurt timp la moartea sa.

Revenind la acțiunea serviciilor veterinare, dr. Ladó Zsolt-Dénes a afirmat că un medic veterinar a fost prezent la locul accidentului pentru a evalua starea de sănătate a ursului, imediat după ce Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita fost notificată telefonic despre incident de către Garda de Mediu, sâmbătă seara, la ora 19.44.

`Pe toată perioada evenimentului, din seara zilei de 16.11.2019 până în data de 17.11.2019 inclusiv, a fost asigurată asistenţa sanitară veterinară, DSVSA Harghita oferind sprijin tehnic instituţiilor prezente, în limita competenţelor.`

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita, Jean-Adrian Andrei, având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit, seara trecută, de o mașină, între localitățile Praid și Sovata.

Un urs a agonizat pe șosea de sâmbătă seara după ce a fost lovit de o mașină. Animalul, grav rănit, a fost păzit de polițiști și jandarmi care nu au intervenit în această situație, iar reprezentanții Ministerului Mediului, fiind weekend, au reacționat cu întârziere.

Mai mult, veterinarul care a ajuns la fața locului, într-un târziu, nu avea substanță tranchilizantă. După mai bine de 20 de ore de chin, animalul a fost eutanasiat prin impușcare, la solicitarea medicului veterinar.