Se închid școlile, iar părinții vor primi liber:

Se închid școlile, iar părinții vor primi liber:

Parinții copiilor care primesc liber de la școală din cauza condițiilor meteo sau din alte motive, vor primi liber în zilele respective pentru a putea avea grijă de elevi. Proiectul de lege are mari șanse să treacă de parlament pentru că este susținut de toate partidele.

Loading...

Conform proiectului de lege, părinții nu doar vor primi zi liberă de la angajator dacă școlile sau grădinițele sunt închise din orice motiv și sunt și plătiți pentru aceasta perioadă de „concediu forțat”. De asemenea companiile atât de stat cât și private nu vor putea consuma zilele de concediu legal de 21 de zile anual sau zilele libere legale în contul celor libere date în cazuri de urgență.

Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ a fost adoptată miercuri de plenul Senatului cu 64 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și 19 abțineri, potrivit Mediafax.

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Prevederile se aplică:
– Părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ

– Părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ

Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Pentru a beneficia de aceste zile libere, trebuie completată o declarație pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariulcorespunzător unei zile lucrătoare, prevede proiectul de lege. Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ.

Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.