Iată cum se repară zgârieturile de pe parchet! Soluții simple la îndemâna tuturor

Iată cum se repară zgârieturile de pe parchet! Soluții simple la îndemâna tuturor

Mutatul canapelei sau al altor piese grele de mobilier pot lasa zgarieturi urate pe parchet. Dar nu disperati pentru ca nu este o tragedie! Urmele mai putin adanci pot fi reparate usor, fara sa chemi un restaurator.

Loading...

Cea mai simpla metoda sa acoperi urmele aparute pe parchet este sa folosesti multa apa si fierul de calcat! Da, ati auzit bine. Solutia se aplica in special parchetului din lemn natural, dar pentru parchetul laminat sau pentru parchetul ceruit este riscanta. Iata ce ai de facut!

Cum te ajuta aburul

Uda bine zona cu zgarieturi si pune deasupra lor o carpa din bumbac alb, inmuiata in apa si stoarsa bine. Seteaza fierul de calcat la treapta maxima de caldura si calca in sens circular carpa din bumbac. Continua sa presezi cu fierul incins cel putin 3-5 minute, dar misca-l tot timpul, ca sa nu arzi carpa. Daca se formeaza abur mult, lemnul se va inmuia si zgarieturile se vor estompa. Daca este nevoie, uda de doua-trei ori carpa folosita, pentru a genera mai mult abur.

Cafeaua acopera zgarieturile fine

Fierbe o cantitate mica de cafea, cat mai concentrata, sa obtii o licoare inchisa la culoare si foloseste o laveta sa tamponezi zona zgariata de pe parchet. Repeta operatia de mai multe ori, pana cand zgarieturile capata culoarea initiala a lemnului si nu se mai observa.

Creionul de ochi, pentru defecte mai grave

In cazul in care zgarieturile sunt mai adanci sau au aparut fisuri in profunzime, ai putea folosi un creion de ochi la culoarea furnirului. Traseaza dungi fine si incearca sa nu depasesti suprafata afectata. Dupa ce creionul intra in profunzimea furnirului, sterge surplusul cu un servetel moale din hartie. Zgarieturile vor fi aproape invizibile.

Ulei de nuci, pentru furnirul deschis la culoare

Parchetul deschis la culoare poate fi reparat cu ulei de nuci, iar pentru cel in nuante roscate poti folosi banala betadina, pe baza de iod. Ambele solutii patrund in profunzime in fibra lemnului si pot masca in intregime fisurile superficiale.