Stațiunea din țara noastră care a renăscut din propria cenușă

Stațiunea din țara noastră care a renăscut din propria cenușă

Una dintre cele mai frumoase statiuni din Romania este Borsecul. Insa, in urma cu cativa ani, soarta acestei statiuni parea sa fie pecetluita. Borsecul ramasese fara dotarile necesare pentru a-i deservi pe turisti, activitatile industriale de tipul exploatarilor de travertin fusesera inchise, iar cele mai multe dintre unitatile turistice, prinse in vartejul revendicarilor si retrocedarilor, erau lasate in paragina.

Loading...

Zeci de vile si de cabane, cu o arhitectura superba, construite in perioada Imperiului Austro-Ungar si in cea a Regatului Romaniei, se degradau rapid, pentru ca nimeni nu stie cine este, de fapt, proprietarul lor si cine ar trebui sa investeasca pentru conservarea lor. In aceste conditii, Borsecul parea sa devina un sat de munte, unde singura activitate viabila este imbutelierea apelor minerale. Insa, in ultimii ani, lucrurile s-au schimbat radical. Oraselul din Carpatii Orientali a reusit sa isi revina cu ajutorul unor investitii de o valoare relativ mica, dar care au stimulat renasterea turismului.

In urma cu 7 ani, in Borsec au fost deschise trei partii de schi, dotate cu instalatii de teleschi. „Pana la deschiderea partiilor, sezonul turistic de iarna se rezuma la cateva zile in jurul Revelionului. Insa, de cand au fost deschise partiile, a crescut sezonul turistic cu inca trei luni, iar numarul locurilor de cazare a crescut semnificativ, pana la peste 700, cate sunt in prezent”, spune primarul din Borsec, Jozsef Mik.

Muzeul Apelor Minerale

Potentialul curativ al apelor minerale si rolul acestora in economia Borsecului este ilustrat si de un muzeu inedit, cel al Apelor Minerale. Muzeul a fost amenajat intr-o constructie speciala, care respecta arhitectura traditionala a Borsecului. In muzeu se afla numeroase documente si fotografii care ilustreaza istoria acestei statiuni.

Exista si vechi sticle de apa minerala, dar si obiecte care amintesc de faptul ca, odinioara, in Borsec existau trei cariere de travertin si una de lignit. Cea de lignit si-a incetat activitatea in contextul crizei carbunelui romanesc care a aparut dupa caderea comunismului. Cele de travertine au fost inchise din motive de mediu. Exploatarea acestei roci avea loc cu ajutorul dinamitei, iar multe dintre izvoarele cu apa minerala din Borsec au disparut din cauza activitatilor din carierele de travertin.

„Vechile monografii arata ca Borsecul avea 30 de izvoare. Acum, mai sunt 13 si trebuie sa avem grija de ele”, spune profesorul Aladar Fazakas, curatorul muzeului. Tot el mai arata cu mandrie turistilor sticlele fabricate acum mai mult de 200 de ani la Borsec.

„Borsecul a fost primul loc din Europa unde apele minerale au fost imbuteliate industrial. Pentru aceasta, a fost construita o fabrica de sticla, in anul 1806. Apa minerala de la Borsec ajungea peste tot in Europa. Apele noastre minerale au primit, in secolul al XIX-lea, medalii si diplome internationale in Viena, in Berlin, in Paris sau in Trieste. Fabrica de sticla a functionat pana in anul 1916, cand a fost bombardata in timpul Primului Razboi Mondial”, spune profesorul Aladar Fazakas.

In prezent tot potentialul apelor minerale reprezinta principala resursa a localitatii. Pe langa cura interna cu apele minerale, care sunt baute de catre turisti, ori cura externa, cu apele minerale din Baile cu Namol, mai exista si bai populare, care au fost amenajate prin munca voluntara a unor tineri din comunitate, care si-au dat seama ca, daca sporesc locurile de interes pentru turisti, orasul are de castigat. De asemenea, alti turisti merg la mofeta. Aceasta este un fost izvor cu apa minerala, acum secat, din care ies insa emanatii de gaze de origine vulcanica. Acestea sunt mai grele decat aerul si raman la nivelul solului.

Localnicii au amenajat o structura de lemn, unde turistii pot sta asezati cu picioarele in aceste emanatii, care au un rol binefacator asupra sistemului vascular ori asupra pielii. De asemenea, autoritatile au amenajat trasee turistice si pentru cicloturism, iar acum doresc sa puna in valoare traseul cazematelor.

Este vorba de 26 de fortificatii construite in cele doua Razboaie Mondiale. 24 dintre ele au fost distruse partial. Doua dintre ele au fost transformate in depozite, iar acum pot fi puse in valoare pentru pasionatii de turism istoric. In opinia profesorului Aladar Fazakas, cea mai interesanta este cea care adapostea comandamentul si care poarta numele de Cetatea Bufnitelor.

Interes tot mai mare din partea turistilor

Aceasta evolutie a starnit interesul turistilor. „Cei mai multi dintre oaspetii nostri vin din tara, din Romania. Dar tot mai multi vin si din Republica Moldova, din Ungaria, dar si din Slovacia, Austria sau Germania. Vara ne bucuram in mod special de turistii din Israel. Avem chiar si o sinagoga in care sunt oficiate ceremonii religioase pentru oaspetii nostri din Israel”, mai spune primarul Jozsef Mik.