Ce pățesc toți românii care stau în blocuri vechi de dinainte de 1989

Ce pățesc toți românii care stau în blocuri vechi de dinainte de 1989

Urgent! Iată ce riscă să pățească toți românii care stau în blocuri vechi de dinainte de 1989!

Loading...

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE. Trei mil. apartamente construite înainte de ’89, cele mai multe au nevoie urgentă de reparaţii

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform ultimelor date Eurostat. În ţara noastră există circa trei milioane de apartamente construite înainte de `89, majoritatea având nevoie urgentă de reparaţii, spune Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, citat de Mediafax.

Dar, pentru a putea să-şi renoveze locuinţa, 41% dintre români trebuie să facă economii, în vreme ce doar 29% pot miza pe venituri, conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), scrie Mediafax.

De altfel, 84% dintre cei ce au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cele din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia.

Nu întâmplător, datele care rezultă din studiul IRSOP arată că, majoritatea clienţilor Bauspar (sistemul de economisire-creditare) care au economisit pe o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei si au venituri extrem de modeste.

Unul din trei clienţi au răspuns că nu au apelat la credit până acum pentru că nu puteau face faţă ratelor unui credit, se arată în sondaj IRSOP, efectuat pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit. Eşantionul este reprezentativ şi are o marjă de eroare de maximum +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea efectuată de IRSOP mai arată că, deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% din clienţi au folosit fondurile economisite si prima de stat pentru îmbunătăţirea conditiilor de locuit.

“Patru din cinci persoane au spus că nu puteau să-şi rezolve din salariu sau din pensie problemele locative în absenţa sistemului de economisire-creditare – BAUSPAR. De asemenea, 80% spun că deşi sunt eligibili pentru a lua un credit, preferă BAUSPAR”, a precizat Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Reamintim că, sistemul de economisire-creditare din România este în continuare blocat după ce Curtea de Conturi, în urma unui control, a constatat „acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice – copii minori care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire – creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

Lucian Anghel spune că proiectul de lege ce vizează sistemul de economisire-creditare din România şi care este aşteptat atât de băncile pentru locuinţe, cât şi de populaţie, a fost aprobat de Senat şi a intrat în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

“Aşteptăm să se clarifice legea pentru a putea restarta sistemul. Sperăm ca acest lucru să se întâmple înainte ca Parlamentul să intre în vacanţă. Discutăm de sute de mii de români care sunt implicaţi în acest sistem. În prezent, nu se semnează noi contracte, dar acordăm credite clienţilor existenţi . Prima Casă a ajutat mulţi români să îşi îmbunătăţească situaţia locativă, dar nu ne putem baza pe un singur sistem”, a spus Anghel.

Citeste si: Spinner, o jucărie mai periculoasă decât crezi. Ce este, de fapt. Nimeni nu a spus asta până acum

Un Fidget Spinner se compune dintr-un „rulment în centrul unui design realizat dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, oțel inoxidabil, plastic, titan și cupru”. Asta scrie pe site-urile care vând această jucărie.

Având în vedere că fabricarea și distribuirea acestor jucării nu este patentată și controlată de nicio lege, este foarte greu să fii sigur că descrierea produsului corespunde cu realitatea. Astfel devine aproape imposibil să deosebești o jucărie calitativă de o chinezărie ieftină care poate fi nocivă datorită cantităților foarte mari de plumb și mercur.

Chiar săptămâna trecută, autoritățile vamale ale Uniunii Europene au confiscat 200.000 de unități Fidget Spinner, motivul fiind necorespundearea cu standartele stabilite de UE. Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. Problema acestei directive constă în faptul că nu este specificat în mod clar nivelul de concentrație a metalelor nocive pentru jucării, ci doar pentru baterii și acumulatori.

Tamara Rubin, o activistă anti-plumb și mercur, recunoscută internațional, a testat mai multe probe de Fidget Spinner:

“Două jucării au fost fără plumb, iar alta a avut un nivel foarte mare de mercur și plumb. Varianta cu lumini LED conținea 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur. Baza metalică nevopsită conținea 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb.

Aceste cifre te înspăimântă, deoarece oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.”

Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanată, digestivă sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul începe să se evapore și poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urmă fiind forma frecventă de expunere. În cantități mari, aceste metale pot genera alergii, disfuncții hormonale, afecțiuni ale creierului, etc.

Problema cea mai mare în toată povestea aceasta este că nu ai cum să testezi nivelul de concentrație a metalelor care daunează sănătății.